Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Lingonsylt – klassiskt recept på syltfavorit

Recept på lingonsylt. Ta hand om alla vackra, röda lingon som dyker upp i skog och mark. Prova vår enkla klassiska lingonsylt!

Allt om Mat
Lingonsylt – klassiskt recept på syltfavorit
Lingonsylt – klassiskt recept på syltfavorit
Lingonsylt – klassiskt recept på syltfavorit
Foto: HOLGER EDSTRÖM

Ingredienser

  • 1 kg lingon - (ca 1,8 liter)
  • 2 dl vatten
  • 3 dl syltsocker
  • 2 dl strösocker

Gör så här

  1. Rensa och skölj lingonen.

  2. Koka dem med vattnet 5–10 min. Skumma. Tillsätt sockret, lite i taget och rör tills det löst sig.

  3. Ös upp den varma sylten i rena varma glasburkar och sätt genast på locken. Förvara sylten svalt. 

    : HOLGER EDSTRÖM

    lingonsylt

Vad tyckte du om receptet?

Fler recept med lingon:

Foto: Ulrika Pousette

Marmelad med lingon, honung och lagerblad

Foto: Ulrika Pousette

Fakta: Lingon

Lingon heter Vaccinium vitis-idaea på latin.

De röda bären mognar i augusti–september och har använts i svensk matlagning sedan urminnes tider.

Bären har en konserverande effekt på grund av sin höga halt av bensoesyra. Förr användes de till och med som konserveringsmedel till andra sylter och marmelader.