Klassisk lasagne

Recept på god klassiskt lasagne med mozzarella och parmesanost.
Mitt Kök
Foto: Thomas Carlén
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 12 lasagneplattor

Köttfärsröra

  • 1 st gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 st morot
  • 2 stjälkar blekselleri
  • 1 förp bacon - tärnat, 140 g
  • 0,5 dl olivolja
  • 500 g nötfärs
  • 500 g krossade tomater
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 1 dl vitt vin
  • 2 tärningar oxbuljong - mörk
  • 1 lagerblad
  • 1 msk basilika - färsk
  • salt - svartpeppar

Ostsås

  • 1 l mjölk
  • 50 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • salt - peppar
  • 1 krm muskotnöt - riven
  • 1 dl mozzarella - riven
  • 1 dl parmesan - riven

Till garnering

  • små tomater
  • basilika - färsk

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Skala och hacka lök, vitlök och morot. Skär selleristjälkarna i små tärningar. Fräs de hackade grönsakerna och bacon i 2 msk olivolja i en gryta.

  3. Bryn köttfärsen i en stekpanna med resten av oljan. Lägg över i grytan.

  4. Tillsätt tomatkross, tomatpuré, vin, buljongtärningar och lagerblad. Låt såsen puttra under lock, minst 40 minuter. Rör om då och då. Krydda med färsk basilika och smaka av med salt och peppar. Ta bort lagerbladet.

  5. Värm mjölken.

  6. Smält smöret i en stor kastrull och rör ner mjölet. Späd med varm mjölk, lite i taget. Rör såsen slät mellan varje omgång mjölk.

  7. Låt såsen koka under omrörning, cirka 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och riven muskotnöt.

  8. Ta kastrullen från plattan och rör ner mozzarellaost och parmesanost. Rör om tills den smälter.

  9. Varva lasagneplattor med köttfärsröra och ostsås i en smord ugnsfast form, cirka 25x35 cm. Avsluta med ostsås. Låt gärna formen stå 15 minuter innan den tillagas i ugnen, så att lasagneplattorna mjuknar av vätskan.

  10. Sätt in formen i nedre delen av ugnen, cirka 25 minuter. Garnera med delade cocktailtomater och basilika.

Vad tyckte du om receptet?

Recept och styling: Christina Asplund Foto: Thomas Carlén

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!