Kola - klassiskt recept

En klassisk hemgjord kola passar perfekt att göra som julgodis. I det här receptet bryter flingsaltet av fint mot kolasmaken. Slå in dem i smörpapper och fina snören så blir de en perfekt gå-bort present!
Lena Söderström
Kola - klassiskt recept
Foto: Eva Hildén Smith

Ingredienser

  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl sirap - ljus
  • 1 msk smör
  • flingsalt

Gör så här

  1. Lägg ett bakplåtspapper i en form, cirka 15 × 20 centimeter. Pensla det med oljan.

  2. Blanda grädde, socker och sirap i en vid gryta. Koka upp under omrörning. Sätt i hushållstermometer och koka kolamassan utan lock tills termometer visar 120-125 grader. Rör om då och då.

  3. Ta grytan från värmen. Blanda i smör. Häll kolasmeten i formen. Strö över lite flingsalt. Skär eller klipp kolan i bitar innan den kallnat. Förvara svalt i burk med lock.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: Julgodis – klassiska, enkla och magiskt goda recept

Recept från Mitt kök