Klassisk inkokt lax med dillmajonnäs

Detta är en perfekt rätt att bjuda på eftersom allt går bra att förbereda och laxen serveras kall.
Elisabeth Johansson
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 1 kg laxfilé - med skinn
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 l vatten
  • 0,5 dl ättiksprit (12 %)
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk salt
  • 5 vitpepparkorn

Dillmajonnäs:

  • 3 dl majonnäs
  • 2,5 dill - hackad
  • 1,5 msk senap
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar - nymald

Ättiksgurka:

  • 0,5 gurka
  • 0,5 dl ättiksprit (12 %)
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 1 msk persilja - hackad

Garnering:

  • dill

Tillbehör:

  • färskpotatis
  • sallad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. 

     Lägg laxen i en ugnssäker form. Skala och skiva lök och morot.

     Koka upp vatten, ättika, socker, salt och peppar.

     Lägg i lök och morot. Häll lagen över laxen och sätt formen mitt i ugnen. Tillaga ca 10 min.

  2. Ta ut formen och låt laxen kallna i lagen. Ställ laxen med lagen i kylen. 

  3. Dillmajonnäs: Blanda ihop alla ingredienser. 

  4. Ättiksgurka: Rör ihop ättika, socker och vatten tills sockret har smält. Skiva gurkan tunt, gärna på en mandolin. Lägg gurka och persilja i lagen. Låt stå ca 15 min.  

  5. Ta upp lax, lök och morötter ur lagen och lägg på ett fat. Garnera med dill. Servera med dillmajonnäs, ättiksgurka, nykokt färskpotatis och sallad. 

Gör så här

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!