Klassisk Gotlandslimpa

Klassisk Gotlandslimpa är en favorit och har bakats på ön sedan medeltiden. Brödet bakas på skållad råg och surdeg och innehåller oftast pormeransskal.

Åsa Swanberg
Klassisk Gotlandslimpa
Foto: Åsa Swanberg

Dag 1

  • 4 dl rågmjöl
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl rågsurdeg
  • 6 dl vatten - kokhett
  • 2 stora pomeransskal - stora bitar torkade
  • vatten

Dag 2

  • 1 dl vatten - kokhett
  • 50 g jäst
  • 0,5 dl vatten
  • 2 tsk anisfrö
  • 2 tsk fänkålsfrö
  • 4 msk farinsocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 msk salt
  • 1 dl mörk sirap
  • 8 - 10 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Dag 1: Mät upp rågmjöl, vetemjöl och rågsurdeg i en bunke. Häll det kokheta vattnet över blandningen och blanda ordentligt. Täck skållningen med plastfolie och låt det

    stå till nästa dag. 

  2. Lägg pomeransskalen i en liten kastrull, häll på vatten så att det täcker och låt det koka i ca 30 min. Ta upp skalen och skär med en liten vass kniv bort det vita från undersidan av skalet. Hacka skalen fint. Lägg skalen i en plastpåse.

  3. Dag 2: Häll 1 dl hett vatten över skållningen från dag 1 och kör blandningen i en köksassistent i någon minut. Smula ner jästen i en liten skål och häll på 1/2 dl vatten. Rör tills jästen lösts upp och häll det i bunken.

  4. Stöt kryddorna i en mortel och tillsätt dem tillsammans med pomeransskalen. Tillsätt farinsocker och 2 ½ dl vetemjöl. Arbeta degen i 5 min. Täck degen med bakduk och låt den jäsa i 45 min.

  5. Tillsätt salt, mörk sirap och så mycket vetemjöl att degen känns fast, men kladdig. Täck degen med bakduk och låt den jäsa i ytterligare 45 min.

  6. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i två delar. Forma dem till runda bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa under bakduk i 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader och sätt gärna in en baksten i mitten av ugnen.

  7. Sätt in bröden mitt i ugnen, häll en skvätt vatten på botten av ugnen, stäng ugnsluckan och sänk ugnsvärmen till 200 grader. Grädda bröden i 50 min, stäng av ugnen och låt bröden stå kvar i 10 min. Svep in dem i bakdukar tills de svalnat. Lägg bröden i en plastpåse och skär helst inte i bröden förrän nästa dag.

Vad tyckte du om receptet?