Klassisk gotlandslimpa med sirap

Ett klassiskt, lite sött rågbröd. Inte svårt att göra men man får inte ha bråttom för det här brödet kräver lång jäsning.
Elisabeth Johansson
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 7,5 dl vatten
  • 0,5 msk ättiksprit
  • 0,5 msk salt
  • 7 dl rågsikt
  • 0,5 påse brödkryddor - malda
  • 1 dl vatten - 37 grader
  • 50 g jäst
  • 0,5 dl brödsirap - mörk
  • 6,5 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Koka upp vatten, ättika och salt.

  2. Lägg rågsikten i en degblandare. Häll på det heta vattnet och blanda ihop till en kladdig deg. Blanda i brödkryddorna och vattnet. Låt svalna i 15-20 minuter.

  3. Smula i jästen och blanda i sirapen. Blanda i lite i taget av vetemjölet lite i taget. Låt degen jäsa i 2 timmar.

  4. Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord och forma till en rund bulle. Degen är ganska kladdig så man får forma brödet försiktigt. Flytta över på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ytterligare 40 minuter.

  5. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.

  6. Grädda brödet på nedersta falsen i ugnen i cirka 1 timme, lägg över aluminiumfolie när det är cirka 15 minuter kvar. Låt brödet svalna på ett galler.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök