Läs mer: Bästa receptet på köttfärssås
Boeuf bourguignon - recept på klassisk fransk gryta
Recept på klassisk boeuf bourguignon, fransk husmanskost när den är som allra bäst. Torkad timjan, rött vin och skivad bacon eller rökt sidfläsk är bara några av ingredienserna i denna mustiga nötköttsklassiker. Recept på ett långkok med mycket smak. Servera med tillbehör som färsk bröd eller potatis.
Ingredienser
-
800 g
nötkött
- i bitar
-
1 msk
smör
-
1 tsk
salt
-
2 krm
svartpeppar
- nymald
-
1
morot
-
1
gul lök
-
2
vitlöksklyftor
-
2 msk
tomatpuré
-
1
lagerblad
-
1 krm
timjan
-
1,5 msk
vetemjöl
-
3 dl
rött vin
-
2 dl
vatten
-
3 msk
oxfond
- konc
-
300 g
steklök
-
1 msk
rapsolja
-
200 g
champinjoner
- små
-
1 pkt
bacon
- (140 g) eller rökt sidfläsk
Tillbehör
-
ris
-
bröd
-
sallad
Gör så här
-
Bryn köttet i en het stekpanna med smör och olja. Krydda med salt och peppar och lägg köttet i en gryta.
-
Skala och skär morot, lök och vitlök i skivor. Fräs dem i stekpannan tillsammans med tomatpurén. Pudra över mjölet och rör så att det fördelar sig jämnt. Häll på vinet och tillsätt timjan och lagerblad. Låt koka upp under omrörning.
-
Häll fräset i grytan över köttet och tillsätt vatten och fond. Låt grytan sjuda under lock tills köttet är mört, ca 1 1/2 timme.
-
Skala steklöken. Ansa champinjonerna. Skär baconet i strimlor. Stek baconet i en stekpanna tills det fått fin färg. Tillsätt lök och champinjoner och låt steka med tills de fått fin färg. Lägg fräset i grytan och sjud ytterligare ca 10 min.
-
Servera gryta med ris, bröd och sallad.