Boeuf bourguignon - recept på fransk gryta

Recept på klassisk boeuf bourguignon. Torkad timjan, rött vin och skivad bacon är bara några av ingredienserna i denna mustiga nötköttsklassiker.
Eta Kroon
Boeuf bourguignon - recept på fransk gryta
Torkad timjan, rött vin och skivad bacon är bara några av ingredienserna i denna mustiga nötköttsklassiker. Foto: Holger Edström

Ingredienser

  • 800 g nötkött - i bitar
  • 1 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 lagerblad
  • 1 krm timjan
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 3 dl rött vin
  • 2 dl vatten
  • 3 msk oxfond - konc
  • 300 g steklök
  • 1 msk rapsolja
  • 200 g champinjoner - små
  • 1 pkt bacon - (140 g) eller rökt sidfläsk

Tillbehör

  • ris
  • bröd
  • sallad

Gör så här

  1. Bryn köttet i en het stekpanna med smör och olja. Krydda med salt och peppar och lägg köttet i en gryta.

  2. Skala och skär morot, lök och vitlök i skivor. Fräs dem i stekpannan tillsammans med tomatpurén. Pudra över mjölet och rör så att det fördelar sig jämnt. Häll på vinet  och tillsätt timjan och lagerblad. Låt koka upp under omrörning.

  3. Häll fräset i grytan över köttet och tillsätt vatten och fond. Låt grytan sjuda under lock tills köttet är mört,  ca 1 1/2 timme.

  4. Skala steklöken. Ansa champinjonerna. Skär baconet i strimlor. Stek baconet i en stekpanna tills det fått fin färg. Tillsätt lök och champinjoner och låt steka med tills de fått fin färg. Lägg fräset i grytan och sjud ytterligare ca 10 min.

  5. Servera gryta med ris, bröd och sallad.

Vad tyckte du om receptet?

Läs mer: Bästa receptet på köttfärssås