Klassisk amerikansk körsbärspaj

Recept på amerikansk körsbärspaj. Körsbär och mandel är av samma släkte (Prunus) och kärnorna i körsbär innehåller samma ämne som bittermandel. Vill du att denna paj ska smaka ”äkta” amerikansk kan du därför tillsätta några droppar bittermandelarom om så önskas.

Lisa Eisenman Frisk
Monica Eisenman
Klassisk amerikansk körsbärspaj
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 6 dl vetemjöl - (360 g)
  • 225 g smör
  • 2 tsk strösocker
  • 0,25 tsk salt
  • 1 dl vatten - iskallt

Fyllning

  • 750 g körsbär - eller bigarråer
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 2 msk citron - pressad
  • 1 dl äppelsaft - (eller vatten) om färska körsbär används
  • 1 tsk vaniljsocker
  • bittermandelarom - ev några droppar

Pensling

  • 1 ägg
  • 1 tsk vatten

Tillbehör

  • vaniljglass

Gör så här

  1. Arbeta ihop mjöl, smör, socker och salt till smulor för hand eller i en matberedare. Tillsätt vattnet lite i taget och arbeta tills degen går ihop, överarbeta inte degen. Dela degen i 2 bitar. Platta till dem och linda in i plastfolie. Låt vila i kylen i ca 1 tim. 

  2. Fyllning: Kärna ur körsbären. Blanda körsbär, socker, majsstärkelse, citronsaft och äppelsaft i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i ca 5 min. Låt svalna. Tillsätt vaniljsocker och eventuellt bittermandelarom.

  3. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut ena degbiten på en lätt mjölad arbetsbänk och klä en pajform, ca 24 cm. (Det går även bra att använda en mindre form med högre kant om man vill ha en lite högre paj). Vispa ihop ägg och vatten och pensla pajbottnen.

  4. Fyll formen med körsbärskrämen. Kavla ut den resterande degen till en rundel, skär den i ca 2 cm breda remsor och lägg i ett flätat mönster över pajen. Pressa försiktigt fast degen längs

    kanten och skär bort överflödig deg. Pensla degen med äggblandningen.

  5. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 35 min. Täck med aluminiumfolie om den börjar få för mycket färg.

  6. Servera pajen ljummen eller kall med en kula vaniljglass.

Vad tyckte du om receptet?