Recept av Fredrik Björlin
Klargravad strömming
I kyl: 2 dygn
Aktiv tid c:a 30 minuter
Klargravad strömming är supergod, och ett dekorativt inslag på julbordet.
Ingredienser
-
350 g
strömmingfiléer
-
5 dl
vatten
- + 1,5 dl
-
1,5 dl
ättiksprit
- + 0,5 dl (12 %)
-
1,5 msk
salt
- + 2 krm
-
1 dl
strösocker
-
1
citron
-
1
salladslök
-
2 msk
dill
- hackad
-
1 krm
vitpeppar
- nymald
Gör så här
-
Dra bort skinnet från strömmingen. Blanda 5 dl vatten, 1 1/2 dl ättika och 1 1/2 msk salt. Lägg strömmingen i lagen, låt stå i kylen ca 24 timmar, tills filéerna är vita rakt igenom.
-
Koka upp 1 1/2 dl vatten, 1/2 dl ättika och socker. Låt lagen kallna. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1/2 dl saft. Blanda ner citronskal och –saft i lagen.
-
Ansa och finhacka salladslöken. Blanda ner lök och dill i lagen, krydda med 2 krm salt och peppar. Häll av strömmingen, lägg den i lagen. Låt dra i kylen 24 timmar.