Klargravad strömming

Klargravad strömming är supergod, och ett dekorativt inslag på julbordet.
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 350 g strömmingfiléer
  • 5 dl vatten - + 1,5 dl
  • 1,5 dl ättiksprit - + 0,5 dl (12 %)
  • 1,5 msk salt - + 2 krm
  • 1 dl strösocker
  • 1 citron
  • 1 salladslök
  • 2 msk dill - hackad
  • 1 krm vitpeppar - nymald

Gör så här

  1. Dra bort skinnet från strömmingen. Blanda 5 dl vatten, 1 1/2 dl ättika och 1 1/2 msk salt.  Lägg strömmingen i lagen, låt stå i kylen ca 24 timmar, tills filéerna är vita rakt igenom.

  2. Koka upp 1 1/2 dl vatten, ­ 1/2 dl ättika och socker. Låt lagen kallna. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1/2 dl saft. Blanda ner citronskal och –saft i lagen.

  3. Ansa och finhacka salladslöken. Blanda ner lök och dill i lagen, ­krydda med 2 krm salt och peppar. Häll av strömmingen, lägg den i lagen. Låt dra i kylen 24 timmar.

Recept av Fredrik Björlin

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!