Kladdkakemuffins med dumlefluff

Kladdiga chokladmuffins toppade med dumlefluff.
Roy Fares
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 165 g ägg - (3 ägg)
  • 220 g strösocker - (2 ½ dl)
  • 120 g vetemjöl - (2 dl)
  • 40 g kakao - (1 dl)
  • 10 g vaniljsocker - (1 msk)
  • 3 g salt - (½ tsk)

Topping

  • 12 Dumlekolor
  • 50 g salta jordnötter - (1 dl) + lite extra till servering
  • kakao - att pudra över

Du behöver också

  • muffinsformar - i aluminium

Dumlefluff

  • 16 Dumlekolor - hackade
  • 300 g vispgrädde - (3 dl)

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader, varmluftsfunktion. Lägg muffinsformarna på en plåt med bakplåtspapper.

  2. Smält smöret i en kastrull. Vispa ihop ägg och strö socker lite lätt i en bunke. Rör ner smöret.

  3. Blanda vetemjöl, kakao och vaniljsocker i en sil och sikta ner lite i taget i äggsmeten. Vänd försiktigt ihop med slickepott. Vänd slutligen ner saltet till en slät och fin smet. Häll smeten i formarna.

  4. Dela dumlekolorna till toppingen på mitten och tryck ner två bitar i varje muffins. Strö jordnötter på toppen och grädda mitt i ugnen i cirka 6 minuter. Ta ut plåten och låt muffinsarna svalna helt.

  5. Dumlefluff: Lägg dumlen i en bunke. Koka upp grädden i en kastrull och häll ner i bunken. Rör tills dumlen har smält. Täck med plastfolie och låt bli kallt i kylen. Vispa upp med elvisp.

  6. Servera muffinsarna med en klick dumlefluff, finhackade jordnötter och lite pudrad kakao på toppen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept ur "Cake hero" av Roy Fares (Bonnier fakta). Boken hittar du bland annat på adlibris.

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!