Vit kladdkaka - enkelt recept av Roy Fares

Ljuvligt god kladdkaka med vit choklad och citron.

Roy Fares
Vit kladdkaka - enkelt recept av Roy Fares
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 200 g vit choklad
  • 150 g smör
  • 165 g ägg - (3 rumsvarma ägg)
  • 170 g strösocker - (2 dl)
  • 3 g salt - (½ tsk)
  • 120 g vetemjöl - (2 dl)
  • 6 g vaniljsocker - (2 tsk)
  • 1 citron - tvättad, rivet skal
  • smör och kokosflingor - till formen

Till servering

  • florsocker - att pudra över
  • 250 blåbär - färska (eller andra bär)
  • grädde - mjukvispad
  • ätbara blad - gröna, att dekorera med

Gör så här

  1.  

    Media laddas
  2. Värm ugnen till 170 grader, varmluftsfunktion. Smörj en rund form med avtagbar kant, 22 centimeter i diameter, med smör. Strö kokosflingor i botten och på kanterna.

  3. Hacka chokladen och lägg den i en skål. Smält smöret i en kastrull och häll ner det i chokladen. Rör runt tills chokladen har smält och ställ skålen åt sidan.

  4. Vispa ihop ägg, strösocker och salt lite lätt i en bunke. Rör ner den smälta chokladblandningen. Rör ihop vete mjöl och vaniljsocker i en skål, och blanda sedan ner det i bunken. Tillsätt citronskalet. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott.

  5. Häll smeten i formen, jämna till den och grädda mitt i ugnen i 20–25 minuter (tiden varierar beroende hur kladdig du vill ha den), eller tills kakan har fått en jämn, ljusbrun färg. Ta ut kakan och låt den svalna helt. Pudra på lite florsocker och servera med blåbär och grädde.

Vad tyckte du om receptet?

Recept hämtat ur Roy Fares bok "Cake Hero" (Bonnier fakta). Boken hittar du bland annat på adlibris.

Recept från Mitt kök

Läs mer: Bästa receptet på knäckig äppelpaj