Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Kladdkaka med maräng

Recept på kladdkaka med maräng. Kakan är bakad i varmluftsugn för att marängen ska bli fluffig och fin.
Kladdkaka med maräng
Kladdkaka med maräng
Kladdkaka med maräng
Kladdkakan är bakad i varmluftsugn för att marängen ska bli fluffig och fin. Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 100 g mörk choklad - mörk (70 %)
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 2 dl muscovadosocker - ljust
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm bakpulver
  • 2 krm salt
  • 2 msk sirap - ljus
  • 50 g hallon - frysta eller färska

Chokladmaräng

  • 75 g mörk choklad - mörk (70 %)
  • 3 äggvitor
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 krm ättiksprit - (12 %)
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena) - Maizena

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175° varmluft. Hacka chokladen och smält smöret. Lägg chokladen i smöret så att den smälter.

  2. Vispa upp äggen med sockret. Blanda mjölet med kakao, vaniljsocker, bakpulver och salt.

  3. Blanda ner choklad- och smörblandningen i ägg- och sockerblandningen. Tillsätt sirapen. Rör ner mjölblandningen och blanda till en smet.

  4. Häll smeten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Tryck ner hallonen.

  5. Grädda kakan mitt i ugnen ca 10 min, tills den är genombakad i kanten, ca 2 cm, men kladdig i mitten. Ta ut kakan och låt stå ca 15 min.

  6. Maräng: Smält chokladen. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget, och ättikan under vispning. Vispa till en fast marängsmet. Blanda ner majsstärkelsen.

  7. Ringla ner den smälta chokladen i marängsmeten och rör försiktigt. Bred marängsmeten över kakan .

  8. Grädda kakan mitt i ugnen ca 15 min, tills marängen börjar få färg. Ta ut och låt kakan kallna.

Vad tyckte du om receptet?