Kladdkaka - klassiskt recept

Recept på klassisk kladdkaka, ett grundrecept värt att memorera. Variera det efter tycke och smak med olika garnering och topping.

Lena Söderström
Kladdkaka - klassiskt recept
Foto: Lennart Weibull

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl kakaopulver
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl

Till servering

  • 2 dl grädde
  • 150 g bär

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Klä en kakform, gärna med löstagbara kanter, ca 20 cm i diameter med bakplåtspapper.

  3. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Ta kastrullen av värmen. Vispa i socker, använd elvisp. Vispa i ett ägg i taget. Tillsätt mjölet blandat med kakao och vaniljpulver och vispa till en slät smet.

  4. Häll smeten och bred ut den i formen. Grädda i nedre delen av ugnen 15-20 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den, kakan ska kännas lite lös i mitten. Låt svalna och servera med vispad grädde och bär.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök