Kickis fisksoppa

Fisksoppan går bra att förbereda men tillsätt fisken strax innan soppan serveras. Välj färsk eller fryst fisk, allt efter önskat pris.

Allt om Mat
Kickis fisksoppa

Ingredienser

  • 800 g hoki - sej eller torskfilé, fryst
  • 1 tsk salt
  • 250 g schalottenlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka - stor
  • 2 msk olivolja
  • 7 dl vatten
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • 2 dl vitt vin - torrt
  • 2 burk tomater - hela
  • 2 tsk timjan
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Till servering

  • 1 burk kräftstjärtar - hela
  • 1 dl vispgrädde

Garnering

  • timjan - färsk

Gör så här

  1. Halvtina fisken, skär den i ca 2 cm stora kuber. Strö över saltet.

  2. Skala schalottenlöken och skär den i klyftor. Skala och finhacka vitlöken. Skala och tärna morötter och palsternacka.

  3. Fräs lök, vitlök, morötter och palsternacka i olivolja i en stor kastrull ca 5 minuter på medelvärme. Rör om då och då.

  4. Tillsätt vatten, buljongtärningar, vin, tomater och timjan. Låt sjuda 15 minuter utan lock. Smaka av med salt och peppar.

  5. Lägg i den tinade fisken och låt sjuda på svag värme, 3-5 minuter tills fisken vitnat.

  6. Vispa grädden. Häll av spadet på kräftstjärtarna. Fördela dem i sopptallrikarna.

  7. Rör ner grädden i soppan. Häll den heta soppan över kräftstjärtarna och garnera med färsk timjan.

Vad tyckte du om receptet?