Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kibbe nayeh – libanesisk råbiff

Testa att göra en libanesisk råbiff – kibbe nayeh - där köttet mixas med bulgur. 

Ylva Porsklev
Kibbe nayeh – libanesisk råbiff
Kibbe nayeh – libanesisk råbiff
Kibbe nayeh – libanesisk råbiff
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 200 gnötkött- t ex innanlår eller flankstek
  • 1 dlbulgur
  • 0,5gul lök- liten
  • 0,75 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 0,75 krmcayennepeppar
  • 0,5 krmkanel- mald
  • 0,5 dlvatten- iskallt

Tillbehör

  • 2libabröd- stora
  • 2 mskolivolja

Garnering

  • 2 mskolivolja
  • pinjenötter- rostade
  • mynta
  • chiliflakes

Gör så här

  1. Koka bulgurn enligt anvisning på förpackningen. Häll bulgurn i en sil och låt kallna. Krama ut eventuell vätska.

  2. Sätt ugnen på 225°. Lägg libabröden på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med olja och rosta mitt i ugnen tills de fått fin färg, ca 5 min. Bryt dem i mindre bitar.

  3. Skär bort eventuella senor och hinnor på köttet och skär det i mindre bitar. Skala och skär löken i bitar.

  4. Lägg kött, bulgur och lök i en matberedare och mixa till en smet, ca 2 min. Krydda med salt, peppar, cayennepeppar och kanel. Tillsätt iskallt vatten efter hand tills konsistensen blir mjuk.

  5. Rulla små bollar med rena blöta händer och platta till dem lite grann. Gör eventuellt mönster med hjälp av en gaffel. Lägg varje liten biff på ett libabröd. Ringla över olja och garnera med pinjenötter, mynta och chiliflakes.

Vad tyckte du om receptet?

Kökstipset! Kibbe nayeh är en libanesisk variant på råbiff där köttet mixas med bulgur. Köttet får en fin mild smak. En perfekt nybörjarvariant för den som inte testat råbiff.