Katalaner – bästa receptet

Kalasgoda katalaner. Recept på fina söta katalaner att servera till lyxigt fika året runt!
Linda Andersson
Katalaner – bästa receptet

Ingredienser

  • 100 g smör - rumsvarmt
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)

Fyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 100 g smör - rumsvarmt
  • 2 msk strösocker
  • 2 ägg
  • 1 dl hallonsylt

Glasyr

  • 1,5 msk hallonsylt
  • 1 - 1,5 dl florsocker

Gör så här

  1.  Rör smör och socker smidigt. Tillsätt ägget. Blanda i mjölet och arbeta snabbt ihop till en deg. Linda in degen i plastfolie och låt den vila i kylen ca 30 min.

  2. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen, 3–4 mm tunn, på en mjölad arbetsbänk. Skär ut ovala bitar som är något större än en mazarinform. Klä insidan av mazarinformar i metall med degen. Skär av kanterna jämnt. Ställ mazarinformarna på en plåt.

  3. Fyllning: Riv mandelmassan grovt och blanda den med smör, socker och ägg.

  4. Lägg en klick hallonsylt i varje form. Fyll upp formarna till ca 3/4 med mandel­massefyllningen. Grädda formarna mitt i ugnen ca 20 min. Låt kallna på ett galler.

  5. Glasyr: Rör ihop hallonsylt och florsocker till en bredbar glasyr. Bred ut den över kakorna och låt glasyren stelna.

Vad tyckte du om receptet?

Läs mer: Bästa receptet på knäckig äppelpaj

Läs mer: Klassisk kladdkaka - här är bästa receptet