Käsekuchen, tysk cheesecake

Käsekuchen är tysk cheesecake med en enkel mördegsbotten. Här används en len, naturell kvarg och mascarpone vilket gör fyllningen extra god och krämig. Kakan är god som den är, men ännu bättre med bärkompott och frasig maräng till.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 msk florsocker
  • 1 msk vatten - kallt

Fyllning

  • 1 citron
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl florsocker
  • 2 msk majsstärkelse (Maizena) - Maizena
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 250 g kvarg - naturell
  • 250 g mascarponeost
  • 1 krm salt
  • 3 ägg

Maräng med bärsmak

  • 2 äggvitor - stora
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 krm ättiksprit - (12 %)
  • 2 tsk bärpulver - av hallon, björnbär eller jordgubbar

Hallon- och björnbärskompott

  • 150 g hallon - frysta
  • 150 g björnbär - frysta
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 tsk majsstärkelse (Maizena) - Maizena

Gör så här

  1. Skär smöret i kuber. Arbeta samman smör, mjöl och florsocker till en smulig massa, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.

  2. Kavla ut degen till en rundel på mjölad arbetsbänk. Fäst ett bakplåtspapper i botten av en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Tryck fast degen i formen och en bit upp på kanten, skär bort överflödig deg och jämna till kanten. Ställ i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.

  3. Picka bottnen med en gaffel. Grädda mitt i ugnen ca 10 min tills den fått fin färg. Ta ut bottnen och låt den svalna ca 20 min. Sänk ugnstemperaturen till 160°.

  4. Fyllning: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Blanda samman grädde, florsocker, majsstärkelse och vaniljsocker. Rör i citronskal, kvarg mascarpone och salt. Blanda till en slät smet. Tillsätt äggen och rör samman utan att vispa in för mycket luft vilket kan göra att kakan pöser upp i ugnen och spricker. Stöt bunken mot bänken några gånger för att få ut eventuella luftbubblor.

  5. Häll smeten i formen och ställ den för säkerhets skull på en plåt ifall att formen skulle läcka innan smeten stelnat. Grädda mitt i ugnen ca 50 min. Kakan ska vara fast runt kanterna men aningen lösare i mitten när man skakar på formen.

  6. Låt kakan svalna i rumstemperatur. Ställ den i kylen ca 6 timmar före servering.

  7. Maräng: Sänk ugnsvärmen till 100°. Koka upp vatten i en kastrull. Vispa upp äggvitorna med elvisp i en skål med rundad botten. Tillsätt sockret, lite åt gången, och vispa marängsmeten över kastrullen med sjudande vatten. Tillsätt ättika. Vispa smeten tills den bildar fasta toppar. Vänd ner bärpulver, spara lite för att strö över ytan.

  8. Bred ut smeten till en platta, ca 25 x 30 cm, på en plåt med bakplåtspapper. Strö över bärpulver och grädda marängen mitt i ugnen ca 1 timme. Stäng av ugnen och öppna luckan lite på glänt. Låt marängen torka och svalna i eftervärmen.

  9. Blanda vatten, socker och majsstärkelse i en kastrull. Koka upp. Tillsätt de frysta bären och koka hastigt upp på nytt. Häll kompotten i en skål. Täck med plastfolie och låt kallna.

  10. Servera käsekuchen med bitar av maräng och bärkompott.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!