Karljohanssoppa med sherry och liten smältmacka

Recept på Karljohanssoppa med sherry och liten smältmacka. Lite sherry i soppan lyfter svampsmaken ytterligare.
Carina Brydling
Recept på Karljohanssoppa med sherry och liten smältmacka.
Recept på Karljohanssoppa med sherry och liten smältmacka. Foto: Helen Pé

Ingredienser

  • 400 g karljohansvamp - färsk
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk rapsolja
  • 8 dl vatten
  • 2 tärningar hönsbuljong
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 dl crème fraiche
  • 0,5 dl sherry - torr
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Smältmacka

  • 8 skivor bröd
  • 4 skivor ost
  • 4 skivor skinka - lufttorkad
  • 1 msk rapsolja - ev

Garnering

  • timjan

Gör så här

  1. Ansa svampen och skär den i bitar. Skala och hacka lök och vitlök.

  2. Fräs svamp, lök och vitlök i olja 2–3 min. Tillsätt vatten, buljongtärningar och vinäger och låt sjuda  under lock ca 10 min.

  3. Tillsätt crème fraiche och sherry och låt koka upp. Mixa med mixerstav till en slät soppa. Krydda med salt och peppar.

  4. Smältmacka: Lägg ost och skinka i bröden. Grilla i smörgåsgrill eller stek dem i stekpanna med olja till osten smälter.

  5. Skumma soppan extra med mixerstav. Garnera med timjan. Ringla över lite olivolja. Servera med smältmackorna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!