Karibisk grönkålssoppa

Karibisk grönkålssoppa är en nyttig och kryddig soppa av grönkål, kryddpeppar och kokosmjölk. I Karibien lagas en liknande soppa med växten callalou som tillhör amarantsläktet.

Karibisk grönkålssoppa
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 400 g grönkål
  • 1 zucchini - (ca 300 g)
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 röd chili - t ex spansk peppar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk kryddpeppar - hel, + 1 krm
  • 1 tsk timjan
  • 1 grönsaksbuljongstärning - eller hönsbuljongtärning
  • 1 burk kokosmjölk - (400 ml)
  • olivolja
  • salt

Tillbehör

  • 50 g bröd - per person

Gör så här

  1. Skölj och repa grönkålen. Skär zucchinin i mindre bitar. Skala och skär morot och lök i mindre bitar. Kärna ur och skiva chilin. Skala och skiva vitlöken. Stöt 1 tsk kryddpeppar i mortel.

  2. Fräs grönsakerna i 2 msk olja med kryddpeppar och timjan ca 5 min. Lägg ner kålen. Häll på 5 dl vatten. Koka soppan under lock  5–10 min.

  3. Tillsätt buljongtärning och kokosmjölk. Låt koka upp och mixa soppan i två omgångar i mixer eller med mixerstav direkt i kastrullen. Späd med vatten om den verkar tjock. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm stött kryddpeppar. Servera soppan med bröd.

Vad tyckte du om receptet?