Kardemummaparfait med lingonkolasås

Recept på kardemummaparfait med lingonkolasås. Kall, krämig dessert där den ljumma kolasåsen får stuns av de syrliga lingonen. Perfekt avslutning efter den lätta varmrätten.

Kardemummaparfait med lingonkolasås
Kardemummaparfait med lingonkolasås Foto: Charlie Drevstam

Kardemummaparfait

  • 4 ägg
  • 1,5 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk kardemumma - mald
  • 4 dl vispgrädde

Kolasås

  • 1 dl strösocker
  • 1 dl brun farin
  • 4 dl vispgrädde
  • 3 dl lingon

Garnering

  • 300 g bär - färska, t ex blåbär och björnbär

Gör så här

  1. Vispa ägg, florsocker, vaniljsocker och kardemumma pösigt.

  2. Vispa grädden och vänd ner i kardemummasmeten.

  3. Häll smeten i en avlång form, ca 2 liter, klädd med plastfolie. Ställ formen i frysen ca 4 timmar.

  4. Kolasås: Smält socker och farin  i en kastrull. Häll i lite grädde i taget och koka tills socker och farin lösts upp. Häll i lingonen och rör runt.

  5. Servera parfaiten i skivor med den ljumma såsen ringlad runt. Garnera med färska bär.

Vad tyckte du om receptet?

Älskar du också att baka?  Missa då inte vårt nya inspirerande nyhetsbrev som är helt inriktat på bakning.