Kardemummakaka

Recept på kardemummakaka. Härlig, mjuk kaka med doft och smak av kardemumma! Fri från gluten och socker. Servera gärna som bakelse med färska bär och lättvispad grädde.
Elisabeth Johansson
Kardemummakaka
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 125 g smör - smält
  • 1 dl mjölk
  • 3 dl sötströ
  • 3 ägg
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 dl bovetemjöl
  • 1 dl mandelmjöl
  • 2 msk fiberhusk
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 3 tsk kardemummakärnor - malda i mortel
  • smör - till formen
  • mandelmjöl - till formen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Smöra och bröa en sockerkaksform som rymmer cirka 1 ½ liter.

  3. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och dra av kastrullen från plattan.

  4. Vispa sötströt och äggen pösigt.

  5. Blanda ihop och sikta alla torra ingredienser.

  6. Vispa ner vätskan och de torra ingredienserna växelvis i äggsmeten. Vispa till en slät smet. Häll upp smeten i formen.

  7. Grädda mitt i ugnen i cirka 45 minuter. Känn med en sticka att kakan är färdig i mitten. Ta ut kakan, låt den vila ett par minuter i formen och vänd upp den på ett fat. Låt kakan svalna under formen. Skär upp den i bitar.

Vad tyckte du om receptet?

 

Läs också:

 

Recept från Mitt kök