Kardemummafläta

Imponera på dina gäster med en fin längd i form av en fläta.

Åsa Swanberg
Kardemummafläta
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 0,5 dl strösocker
  • 75 g smör - rumsvarmt
  • 2 tsk kardemummakärnor - hela, mortlade
  • 0,5 tsk salt
  • 7 dl vetemjöl - (420 g)

Fyllning

  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 1 dl farinsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 msk kardemummakärnor - hela, mortlade

Sockerlag

  • 0,5 dl strösocker
  • 1 dl vatten

Topping

  • 1 msk kardemummakärnor - hela, mortlade
  • 1 msk strösocker

Gör så här

  1. Lös upp jästen i mjölken i bunken till en köksassistent. Tillsätt socker, smöret i bitar, kardemumma, salt och mjöl. Arbeta degen ca 10 min i maskin. Låt degen jäsa under bakduk ca 1 timme.

  2. Fyllning: Rör ihop alla ingredienser.

  3. Sockerlag: Koka socker och vatten i en kastrull tills sockret smält. Låt svalna.

  4. Dela degen i två bitar. Kavla ut varje bit till en rektangel, ca 25 x 40 cm, och bred på fyllningen. Rulla ihop plattan från långsidan till en rulle. Lägg rullen med skarven nedåt, platta till den något och skär den på längden i tre delar. Vänd snittytorna uppåt och fläta ihop till en lös fläta. Fäst den i ändarna. Lägg flätan på en plåt med bakplåtspapper. Upprepa med nästa degbit. Täck längderna med bakduk och låt dem jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.

  5. Strö kardemumma blandat med socker på flätorna och grädda i nedre delen av ugnen 20–25 min. Ta ut och pensla flätorna genast med sockerlag. Låt längderna svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?