Kardemummabullar

Recept på kardemummabullar - en klassisk bulle med mycket kardemummasmak. Receptet går bra att halvera om du inte vill ha så många bullar.
Allt om Mat
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst - för söta degar
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk kardemumma - stött
  • 0,5 tsk salt
  • 13 dl vetemjöl - (780 g)

Fyllning

  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 4 msk strösocker
  • 1 msk kardemumma - stött

Pensling

  • ägg

Garnering

  • pärlsocker

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37°.

  2. Fördela jästen i en bunke eller hushållsmaskin och lös den i degvätskan. Tillsätt socker, kardemumma, salt och nästan allt mjöl. Arbeta degen ca 5 min i maskin eller ca 10 min för hand. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.

  3. Fyllning: Rör smöret smidigt och blanda med socker och kardemumma.

  4. Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk och knåda den smidig. Dela den i 2 bitar. Kavla varje bit till en rektangel, ca 40 x 60 cm. Bred på fyllning på varje rektangel. Vik degen dubbel från långsidan. Skär ca 2 cm breda remsor.

  5. Skär ett snitt i varje remsa nästan ända upp till fästet. Snurra remsorna runt varandra och därefter runt fingrarna till bullar. Fäst ändarna undertill. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ytterligare ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.

  6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10 min. Låt bullarna svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!