Vetekrans och knutna bullar

Recept på vetekrans och knutna bullar från konditorn Mia Öhrn. Kardemumma i degen och rikligt med kanel i fyllningen, så vill de flesta av oss ha vetebrödet. Här får vi lära oss några enkla handgrepp till en riktigt klassisk krans och snygga knutna bullar.
Allt om Mat
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 14 dl vetemjöl - (840 g) eller vetemjöl special
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk kardemumma - mald eller stött
  • 150 g smör - rumsvarmt

Fyllning

  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk kanel - mald

Pensling

  • ägg

Garnering

  • pärlsocker

Gör så här

  1. Värm mjölken till fingervarmt, 37°. Smula jästen i en bunke. Häll mjölken över jästen och rör tills den lösts upp. Blanda mjöl, salt, socker och kardemumma och rör ner i degspadet. Tillsätt smöret i klickar och arbeta ihop till en deg. Knåda degen ordentligt, ca 5 min i hushållsassistent eller 10 min för hand. Låt vetedegen jäsa övertäckt ca 40 min.

    Foto: Ulrika Pousette

  2. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen.

    Foto: Ulrika Pousette

  3. Dela degen i två bitar och kavla ut bitarna till rektanglar, ca 30 x 40 cm. Bre på fyllningen.

    Foto: Ulrika Pousette

  4.  Rulla ihop degen till en långsmal rulle. Lägg rullen som en cirkel med skarven nedåt på en plåt klädd med bakplåtspapper. Klipp sneda jack längs rullen med en sax och lägg snitten bakåt, omväxlande åt höger och vänster. Låt bullarna och kransen jäsa övertäckta ca 40 min. Sätt ugnen på 225°.

    Foto: Ulrika Pousette

  5. Vispa upp ägget lätt och pensla bullar och krans. Strö över pärlsocker. Grädda bullarna  i mitten av ugnen i 225° 8–10 min. Sänk ugnsvärmen till 200°. Grädda -kransen i nedre delen av ugnen ca 20 min. Täck den med bakplåtspapper om den börjar få för mycket färg. Låt bullar och krans svalna på galler.

    Foto: Ulrika Pousette

  6. Inget är så härligt som doften av nygräddade bullar och en perfekt vetekrans. Har du tid att låta vetedegen jäsa längre än angivet behöver du inte ljumma upp mjölken. Använder du hela kardemummakärnor som du själv stöter fint, i stället för färdigmalen kardemumma, blir smaken ännu bättre.

    Foto: Ulrika Pousette

Vad tyckte du om receptet?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!