Kardemummabullar - klassiskt recept

Bjud på nybakade, väldoftande bullar till fikat. Det finns inget bättre!
Mitt Kök
Foto: Thomas Carlén
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 25 g jäst för söta degar
  • 2,5 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 tsk kardemumma - stött
  • 0,75 dl strösocker
  • 50 g smör - rumsvarmt
  • 7 dl vetemjöl - ca

Fyllning

  • 50 g smör - rumsvarmt
  • 0,25 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk kardemumma - stött

Till garnering

  • 25 g smör - smält
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 msk kardemumma - stött

Gör så här

  1. Smula jästen i degbunken till köksmaskinen. Blanda ut med mjölken och tillsätt salt, kardemumma, socker, smör och vetemjöl. Arbeta degen smidig i cirka 10 minuter. Låt degen jäsa i bunken under plast i minst 30 minuter.

  2. Fyllning: Rör samman smör, socker, vaniljsocker och kardemumma till fyllningen i en liten skål.

  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut degen till en rektangel, cirka 30 × 40 centimeter.

  4. Bred på fyllningen och vik degen dubbel från långsidan. Kavla till degen något och skär den i 20 remsor som tvinnas samman och formas till knutar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa i cirka 40 minuter.

  5. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 8 minuter. Pensla med smält smör efter gräddningen. Strö över socker blandat med stött kardemumma. Låt bullarna svalna på bakgaller.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök