Karamellpudding med brownie

En underbar karamellpudding med små chokladiga browniebitar. Toppa den lena puddingen med söta poppiga snacks.
Elisabeth Johansson
Karamellpudding med brownie
Foto: Thomas Hjertén

Ingredienser

  • 1,5 gelatinblad
  • 0,5 vaniljstång
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 krm salt
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vatten
  • 1 apelsin - rivet skal

Karamelliserade popcorn

  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 msk vatten
  • 2 dl popcorn - poppade
  • 4 - 5 droppar citronsaft - pressad

Till servering

  • 4 msk dulce de leche
  • 2 dl vispgrädde - lättvispad
  • 1 bit brownies - eller kladdkaka
  • 4 fudgekolor - finns att köpa i lösvikt

Gör så här

  1. Låt gelatinbladen ligga i en skål med kallt vatten i 5–10 min. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Lägg stången och fröna i en kastrull. Häll på vispgrädden och tillsätt saltet. Värm upp grädden och ta sedan av kastrullen från plattan.

  2. Smält ihop strösocker och vatten till en karamell i en separat kastrull. Lägg i apelsinskalet i grädden. Häll lite i taget av gräddblandningen i karamellen och sjud ihop allt. Sila grädden så att skalen försvinner.

  3.  Lyft upp gelatinet och lägg det i den varma karamellgrädden. Rör om tills gelatinet smält. Låt det svalna något och häll sedan upp smeten i portionsglas. Låt dem stå i kylskåp i 2–3 tim.

  4. Karamelliserade popcorn: Smält ihop strösocker och vatten till en ljus karamell i en ren och torr stekpanna. Vänd hastigt i popcornen, droppa i citronen, rör om och häll ut dem på ett bakplåtspapper. Separera dem med en gaffel innan de stelnar. Eller bryt i bitar när de stelnat.

  5. Till servering: Blanda karamelliserad mjölk med den vispade grädden. Lägg en sked i varje glas. Skär brownien och fudgen i små tärningar och lägg dem ovanpå. Toppa med karamelliserade popcorn.

Vad tyckte du om receptet?