Karamelliserade päronflan med mandelmassa

Sikta lite florsocker över päronen med jämna mellanrum under gräddningstiden, så att de blir fint karamelliserade. Flanen går bra att frysa in.

Lena Söderström
Karamelliserade päronflan med mandelmassa
Eva Hildén Smith

Flanskal

  • 1 förp smördeg - kyld

Fyllning

  • 200 mandelmassa - grovriven
  • 3 msk muscovadosocker
  • 1 msk smör - smält
  • 2 ägg

Topping

  • 2 päron - gärna bruna
  • 0,5 citron
  • 6 - 8 msk florsocker
  • 1 litet ägg

Gör så här

  1. Rulla ut smördegen och tryck ut den i en pajform, cirka 25 cm. Jämna till degkanterna. Nagga botten och kanterna med en gaffel och låt vila kallt cirka 15 minuter.

  2. Blanda riven mandelmassa, socker och smör, använd elvisp. Rör i äggen, ett i taget. Bred ut fyllningen i pajskalet.

  3. Sätt ugnen på 175 grader. Eventuellt: skala, dela, kärna ur och skär päronen i skivor. Pressa över citronen, så att de inte mörknar.

  4. Toppa fyllningen med päronskivorna i ett överlappningsmönster. Sikta 2 msk florsockret över päronen.

  5. Grädda pajen i nedre delen av ugnen tills degen fått fin färg och päronen är mjuka, cirka 40 minuter. Sikta 2 msk florsocker över päronen 2-3 gånger under gräddningstiden. Garnera evetuellt med mera florsocker vid serveringen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök