Kantarellsoppa med tryffelolja

Kantarellsoppa med tryffelolja är en riktigt lyxig soppa. Om du serverar soppan som förrätt räcker den till 8 personer.

Anna Wendt
Kantarellsoppa med tryffelolja
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 2 l kantareller - gula eller trattkantareller (ca 600 g)
  • 3 schalottenlökar
  • 2 msk smör
  • 2,5 dl vitt vin - torrt
  • 1 l vatten
  • 5 dl matlagningsgrädde
  • 2 tärningar hönsbuljong
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • svamp - stekt
  • tryffelolja
  • bröd

Gör så här

  1. Ansa svampen. Skala och hacka löken. Fräs svampen, utan smör, i en gryta tills all vätska kokat in. Tillsätt smöret och fräs ca 5 min. (Ta upp lite av svampen och spara till garnering.) Lägg i löken och låt den bli mjuk.

  2. Häll vinet i grytan, låt det koka in. Tillsätt vatten, grädde och buljongtärningar, låt koka ca 5 min.

  3. Mixa soppan slät och krydda med salt och peppar. Servera den med nystekt svamp, tryffelolja och bröd, gärna rostat vitlöksbröd.

Vad tyckte du om receptet?