Kantarellsoppa med rotselleri och gorgonzola

Recept på svampsoppa med gorgonzola. Om du inte har en skog nära dig kan du köpa kantareller i butik. Går också utmärkt att använda fryst svamp.
Mitt Kök
Foto: Ove Lindfors
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 1 l kantareller - färska eller annan skogssvamp
  • smör
  • salt
  • peppar
  • 400 g rotselleri
  • 1 gul lök
  • 8 dl vatten
  • 4 msk grönsaksfond
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl crème fraiche
  • 125 g gorgonzola

Gör så här

  1. Rensa och dela svamparna i bitar. Fräs på svag värme i en klick smör tills vätskan kokat bort. Stek tills svampen har fin färg. Krydda med salt och peppar.

  2. Skala rotsellerin och skär i små tärningar. Skala och hacka löken. Fräs några minuter i smör. Tillsätt vatten, fond och vin. Koka grönsakerna mjuka under lock i cirka 15 minuter.

  3. Blanda i crème fraiche och svamp. Fortsätt koka några minuter.

  4. Mixa ¼ av soppan. Blanda i det mixade i soppan, tillsammans med smulad ost. Rör tills osten smält. Värm, men nu ska inte soppan koka mer. Smaka av med salt och peppar.

  5. Häll upp, ringla i lite olivolja och strö över pumpakärnor. Servera gärna ett gott bröd till.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Caroline Hofberg Foto Ove Lindfors

Recept från Mitt kök