Kantarellsoppa med färsk mejram

Recept på kantarellsoppa – en krämig och gräddig soppa med finstämd syra från det vita vinet.

Anna Kågström
Kantarellsoppa med färsk mejram
Foto: Joel Wåreus

Kantarellsoppa med färsk mejram

  • 200 g kantareller
  • 1 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 25 g smör
  • 1 kvist timjan
  • 1 kruka mejram
  • 1 dl vitt vin - torrt
  • 2 dl vispgrädde
  • 5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Ansa svampen och skär stora svampar i mindre bitar.

  2. Skala och finhacka lök och vitlök.

  3. Stek svampen gyllenbrun i en gryta i 1 msk olja och  smör tillsammans med vitlök, schalottenlök, timjankvist och en mejramkvist.

  4. Lägg undan ca 4 msk svamp till garnering.

  5. Häll vinet över svampen och låt koka ca 2 min.

  6. Häll i grädde och vatten. Låt koka på svag värme under lock ca 20 min.

  7. Ta bort timjan- och mejramkvistar. Mixa soppan slät med mixerstav.

  8. Krydda med salt och peppar. Garnera med nyplockade mejramblad och den stekta svampen och ringla på 1 msk olja.

  9. Testa också gärna vårt recept på kantarellsoppa med rostade löjromsticks!

Vad tyckte du om receptet?