Kantarellsoppa med färsk mejram

Recept på kantarellsoppa – en krämig och gräddig soppa med finstämd syra från det vita vinet.
Anna Kågström
Foto: Joel Wåreus

Kantarellsoppa med färsk mejram

  • 200 g kantareller
  • 1 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 25 g smör
  • 1 kvist timjan
  • 1 kruka mejram
  • 1 dl vitt vin - torrt
  • 2 dl vispgrädde
  • 5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Ansa svampen och skär stora svampar i mindre bitar.

  2. Skala och finhacka lök och vitlök.

  3. Stek svampen gyllenbrun i en gryta i 1 msk olja och  smör tillsammans med vitlök, schalottenlök, timjankvist och en mejramkvist.

  4. Lägg undan ca 4 msk svamp till garnering.

  5. Häll vinet över svampen och låt koka ca 2 min.

  6. Häll i grädde och vatten. Låt koka på svag värme under lock ca 20 min.

  7. Ta bort timjan- och mejramkvistar. Mixa soppan slät med mixerstav.

  8. Krydda med salt och peppar. Garnera med nyplockade mejramblad och den stekta svampen och ringla på 1 msk olja.

  9. Testa också gärna vårt recept på kantarellsoppa med rostade löjromsticks!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!