Kantarellpaj med västerbottensost

Recept på kantarellpaj med västerbottensost. En jättegod paj att äta som den är eller att servera till kräftor.

Danyel Couet
Kantarellpaj med västerbottensost
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 150 g smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1 äggula
  • 1 msk vatten - kallt

Fyllning

  • 300 g kantareller - färska eller frysta
  • 1 msk smör
  • 1 krm salt - + 1 tsk
  • 1 krm svartpeppar - nymald + 2 krm
  • 100 g västerbottensost
  • 4 ägg
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2,5 dl mjölk

Garnering

  • 100 g kantareller - färska eller frysta
  • 1 bananschalottenlök
  • 1 msk bladpersilja - hackad
  • 2 msk rapsolja - kallpressad
  • 1 msk citron - pressad
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Currydressing

  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk citron - pressad
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm curry
  • 1 krm tabasco

Gör så här

  1.  Blanda ihop mjöl, smör och salt, gärna i en matberedare. Tillsätt äggula och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ formen i kylen ca 1 timme.

  2. Sätt ugnen på 225°. Tryck fast en remsa aluminiumfolie runt kanten i formen. Picka pajbottnen. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.

  3. Fyllning: Ansa och putsa kantarellerna. Stek dem i smör tills de fått fin färg. Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar.

  4. Riv osten. Blanda ihop ost, ägg, grädde och mjölk. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Lägg  svampen i pajformen och häll på äggsmeten. Sänk ugnsvärmen till 200° och grädda pajen ca 35 min. Ta ut och låt pajen svalna före servering.

  5. Garnering: Ansa och skär eventuellt kantarellerna i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Blanda kantarellerna med lök, persilja, olja och citron. Krydda med salt och peppar.

  6. Currydressing: Blanda ingredienserna till såsen.

  7. Toppa pajen med de marinerade kantarellerna och servera med currydressing.

Vad tyckte du om receptet?

Fler recept på goda matpajer hittar du här: