Kantarellpaj med västerbottensost

Recept på kantarellpaj med västerbottensost. En jättegod paj att äta som den är eller att servera på kräftfesten.
Danyel Couet
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 150 g smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1 äggula
  • 1 msk vatten - kallt

Fyllning

  • 300 g kantareller - färska eller frysta
  • 1 msk smör
  • 1 krm salt - + 1 tsk
  • 1 krm svartpeppar - nymald + 2 krm
  • 100 g västerbottensost
  • 4 ägg
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2,5 dl mjölk

Garnering

  • 100 g kantareller - färska eller frysta
  • 1 bananschalottenlök
  • 1 msk bladpersilja - hackad
  • 2 msk rapsolja - kallpressad
  • 1 msk citron - pressad
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Currydressing

  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk citron - pressad
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm curry
  • 1 krm tabasco

Gör så här

  1.  Blanda ihop mjöl, smör och salt, gärna i en matberedare. Tillsätt äggula och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ formen i kylen ca 1 timme.

  2. Sätt ugnen på 225°. Tryck fast en remsa aluminiumfolie runt kanten i formen. Picka pajbottnen. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.

  3. Fyllning: Ansa och putsa kantarellerna. Stek dem i smör tills de fått fin färg. Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar.

  4. Riv osten. Blanda ihop ost, ägg, grädde och mjölk. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Lägg  svampen i pajformen och häll på äggsmeten. Sänk ugnsvärmen till 200° och grädda pajen ca 35 min. Ta ut och låt pajen svalna före servering.

  5. Garnering: Ansa och skär eventuellt kantarellerna i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Blanda kantarellerna med lök, persilja, olja och citron. Krydda med salt och peppar.

  6. Currydressing: Blanda ingredienserna till såsen.

  7. Toppa pajen med de marinerade kantarellerna och servera med currydressing.

Vad tyckte du om receptet?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!