Kantarellpaj med timjan

En matig paj med höstens goda kantareller. Pajen får smak av timjan i både pajskal och fyllning. Servera pajen med en god sallad.

Christina Asplund
Kantarellpaj med timjan
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 125 g smör
  • 1 msk timjan - hackad, eller 1 tsk torkad
  • 2 msk crème fraiche - eller matyoghurt

Fyllning

  • 1 l kantareller - gula (ca 3 dl förvällda)
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk smör
  • 2 tsk citrontimjan - hackad, eller vanlig timjan
  • 1 tsk salt - + 0,5 tsk
  • 2 krm nymald svartpeppar - + 1 krm
  • 2 dl ost - riven
  • 3 ägg
  • 2 dl vispgrädde

Garnering

  • kantareller - frästa
  • persilja

Tillbehör

  • sallad

Gör så här

  1. Lägg mjöl, smör, i bitar, och timjan i en matberedare. Mixa ihop till en smulig massa. Tillsätt crème fraiche och mixa snabbt ihop. Tryck ut degen i en pajform, ca 23 cm i diameter. Ställ formen i kylen i ca 30 min.

  2. Sätt ugnen på 225°. Nagga pajbottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10 min.

  3. Fyllning: Rensa kantarellerna och riv de stora i mindre bitar. Skala och hacka löken. Fräs svamp och lök i smör i en stekpanna tills vattnet kokat bort och svampen börjar ta färg. Krydda med timjan, 1 tsk salt och 2 krm peppar.

  4. Blanda kantarellerna med osten och fördela i pajskalen. Vispa samman ägg och grädde. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Häll äggstanningen försiktigt över fyllningen.

  5. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 25 min tills äggstanningen stannat och pajen fått fin färg. Garnera med frästa kantareller och persilja. Servera med sallad.

Vad tyckte du om receptet?