Kantarell- och potatisgalette med krondill

Kantareller och färskpotatis är en oslagbar kombination, här serverad som en lättlagad galette med härlig doft av krondill.

Lena Söderström
Kantarell- och potatisgalette med krondill
Foto: Lena Söderström

Ingredienser

  • 1 kg färskpotatis - eller liten delikatesspotatis
  • 1 l kantareller
  • 3 msk rapsolja
  • 1 msk smör
  • flingsalt
  • svartpeppar - nymald
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör - kylskåpskallt och skuret i tärningar
  • 3 - 4 msk vatten - iskallt
  • 3 dl ost - riven
  • 1 dillkrona
  • 1 knippa gräslök

Servering

  • crème fraiche

Gör så här

  1. Borsta och tvätta potatisen noga. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten, 15–20 minuter eller tills den är klar, känn med provsticka. Häll av vattnet och ånga av potatisen noga. Tryck till potatisarna med till exempel en matsked så att skalet spricker och potatisen blir lite krossad.

  2. Bryn svampen i oljan och smöret cirka 5 minuter, den ska inte vara genomstekt. Blanda potatis och svamp. Krydda med salt och peppar. Låt fyllningen svalna.

  3. Mät upp mjöl och smör i en matberedare monterad med en kniv. Kör till smulig massa. Tillsätt vattnet under maskinens gång och arbeta till en deg. Lägg degen i plastpåse och låt den vila i kylskåp i cirka 15 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

  4. Kavla ut degen på mjölat bakplåtspapper, från mitten till kanterna, till en rundel, cirka 35 cm i diameter. Lägg den tillsammans med papperet på en ugnsplåt. Strö ⅔ av osten i mitten av rundeln, spara 5–7 cm kant.

  5. Lägg på fyllningen, strö över resten av osten. Vik galettekanten över.

  6. Grädda i mitten av ugnen cirka 25 minuter eller tills galetten har fått vacker färg. Garnera med hackad krondill och klippt gräslök. Servera med crème fraiche.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Leva & Bo.