Recept på Camilla Hamids goda kanelbullar

Recept på underbart goda kanelbullar, här bakade med farinsocker, som ger fin färg och en god kolasmak till bullarna.
Camilla Hamid
Recept på Camilla Hamids goda kanelbullar
Recept på Camilla Hamids goda kanelbullar
Recept på Camilla Hamids goda kanelbullar
Foto: Ulrika Pousette

Fyllning

  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 1 dl brun farin strö - (75 g)
  • 1 dl strösocker - (90 g)
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena) - (8 g)
  • 5 tsk kanel - mald (13 g)

Vetedeg

  • 50 g jäst - rumsvarm
  • 5 dl mjölk - rumsvarm (500 g)
  • 2 dl strösocker - (180 g)
  • 2 tsk kanel - mald (5 g)
  • 1 tsk kardemumma - mald (3 g)
  • 250 g smör - rumsvarmt
  • 16,5 dl vetemjöl - (ca 1 kg)
  • 1 tsk salt - (6 g)

Sockerlag

  • 2 dl vatten - kallt (200 g)
  • 2 dl strösocker - (180 g)

Pensling

  • 1 ägg
  • 1 nypa salt
  • 1 tsk vatten

Garnering

  • pärlsocker

Gör så här

  1. Blanda ihop ingredienserna till fyllningen till en jämn och bredbar smet, gärna med elvisp.

  2. Smula ner jästen i en bunke, gärna tillhörande en köksassistent, och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen har lösts upp. Tillsätt strösocker, kanel, kardemumma, smör (i bitar) och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig smet och tillsätt därefter saltet. Tillsätt mer mjöl tills du har en fin och smidig deg. Knåda ordentligt, i minst 10 min med maskin, längre om du knådar för hand.

  3. Kavla ut degen till en stor rektangel, ca 60 × 30 cm. Bred ut fyllningen jämnt över hela rektangeln och vik den sedan på mitten, så att långsida möter långsida, ca 60 × 15 cm. Kavla lite lätt ovanpå så att du får en jämn rektangel utan luftbubblor.

  4. Skär 1 cm tjocka remsor längs med kortsidan. Ta en remsa i taget och snurra den runt pekfingret och långfingret. Ta den sista biten och vik den tvärs över bullen och lägg änden under bullen så den hålls på plats.

  5. Lägg bullarna ganska glest på plåtar med bakplåtspapper. Täck dem med bakduk och låt dem jäsa i 1–3 tim. Bullen ska ”studsa” tillbaka om du trycker på den. Sätt ugnen på 200 grader.

  6. Sockerlag: Blanda vatten och strösocker och rör tills sockret har lösts upp. Ställ det åt sidan.

  7. Vispa ihop ägg, salt och pensla bullarna med det. Strö över pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 15 min, eller tills de har fått fin färg.

  8. Pensla bullarna försiktigt med sockerlagen direkt när de har kommit ut ur ugnen. Låt dem svalna helt på plåten utan bakduk. Förvara bullarna i plastpåsar eller i lufttäta burkar i rumstemperatur.

Vad tyckte du om receptet?

Recept på knäckig äppelpaj med kanel 

Saftiga och goda kanelbullar - klassiskt recept

Klassisk och busenkel kladdkaka