Kanelbullar – bästa grundreceptet på saftiga bullar

Kanelbullar som de ska smaka! Här hittar du ett grundrecept på kanelbullar som ger saftiga bullar med kanelfyllningen rik på smak och sötma.
Allt om Mat
Foto: Eva Nordlinder

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 150 g smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 2,5 dl vatten
  • 2 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 msk kardemumma - grovstött
  • 0,5 tsk salt
  • 13 dl vetemjöl - (780 g)

Kanelfyllning

  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk kanel - mald

Pensling

  • 1 ägg

Garnering

  • 0,5 dl pärlsocker

Sockerlag

  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölk och vatten. Värm till 37°. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den lösts upp.

  2. Tillsätt resten av degvätskan, ägg, socker, kardemumma, salt och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen.

  3. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt ca 40 min.

  4. Fyllning: Rör ihop smör, socker och kanel till en smidig smet.

  5. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta, ca 30 x 40 cm. Bred på fyllningen. Rulla ihop degplattorna och skär dem i bitar.

  6. Lägg bullarna med snittytan uppåt i pappersformar ställda på plåtar. Låt jäsa övertäckta ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.

  7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen 8–10 min.

  8. Sockerlag: Koka socker och vatten till en simmig lag. Pensla bullarna med sockerlag direkt efter gräddning. Den stelnade sockerlagen förhindrar fukt att avdunsta vilket gör att bullarna håller sig saftiga längre.

Vad tyckte du om receptet?

 

Tips för extra saftiga kanelbullar

För att få saftiga bullar använd så lite mjöl som möjligt. Alla degar är olika. Ibland behövs inte den mängden mjöl som står i receptet. Spara en eller ett par deciliter till utbakningen.

Ju längre jästid – desto saftigare bullar. Stressa inte!

Baka med smör.

Pensla med sockerlag efter gräddning (en sockerlag kokad på ½ dl vatten och ½ dl strösocker). Den stelnade sockerlagen förhindrar nämligen fukt att avdunsta vilket gör att bullarna håller sig saftiga längre.

3 olika fyllningar till dina kanelbullar

För dig som vill göra något extra – här under följer tre riktigt goda varianter av kanelbullar som är värt att testa. Med mörk choklad, blåbär eller vanilj:

Kanelbullar med mörk choklad

Foto: Agneta Thorsèn

Kanel och choklad är en mycket god kombination i bullar. Följ grundreceptet ovan men i fyllningen av smör, socker och kanel – bryt även ner bitar av 200 gram mörk choklad (70%).

Blåbärsbullar

Bullarna är fyllda med mandelmassa och blåbär. Foto: Emma Eriksson

Följ grundreceptet ovan, men byt ut fyllningen till: Smör (150g), blåbär (5-6 dl) och syltsocker (2,5 dl) som fyllning. Har du inte syltsocker hemma går det bra att använda strösocker mixat med lite potatismjöl.

Vaniljbullar

Foto: Per Magnus Persson

Följ grundreceptet ovan, men byt ut fyllningen till: Smör (150g), strösocker (8 msk) och vaniljsocker (4 msk).

Kanelbullar med mandelmassa

Följ grundreceptet på klassiska kanelbullar, och med samma fyllning. Men avsluta med att hyvla mandelmassa ovanpå!

Så snurrar du dina kanelbullar

Dela degen i två delar. Kavla den ena delen till en jämn och avlång rektangel på mjölat bakbord. Bred på hälften av fyllningen och vik ihop degen. Kavla lätt på ovansidan av den vikta degen. Skär degen i ca 15 avlånga strimlor. Tvinna varje strimla och snurra ihop dem till en bulle.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!