Kalvytterfilé med belugasallad, ugnsbakad tomat och skummig jordärtskockssås

Citronverbena kan vara lite svårt att hitta, byt i så fall ut mot citronmeliss.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 1 kg kalvytterfilé
  • 0,5 dl citronverbena - plockad
  • 1 citron - rivet skal
  • 0,5 msk flingsalt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 1 msk smör
  • 2 msk rapsolja
  • 0,5 msk citron - pressad

Belugasallad

  • 500 g körsbärstomater
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar - nymald
  • 1 krm strösocker
  • 4 dl belugalinser
  • 1 hönsbuljong - (tärning + vatten)
  • 1 vitlöksklyfta - skalad
  • 3 kvistar timjan - och 2 msk plockad timjan
  • 200 g sidfläsk
  • 2 msk olivolja

skummig jordärTskockssås

  • 350 g jordärtskockor
  • 3 dl mjölk - lätt
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 0,25 tärning hönsbuljong
  • 0,5 dl vatten
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar - nymald
  • 1 tsk citron - pressad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Halvera tomaterna och lägg dem med snittytan upp på en plåt. Salta, peppra och sockra. Torka mitt i ugnen ca 1 timme.

  2. Koka linserna mjuka i hönsbuljong tillsammans med vitlöksklyftan och timjanstjälkar 15-20 min. Häll av i en sil och skölj med kallt vatten.

  3. Skär sidfläsket i små kuber. Stek i stekpanna tills fläsket är knaprigt. Lägg upp fläsket på hushållspapper.

  4. Kött: Sätt ugnen på 150°. Putsa köttet och dela det mitt i på längden så att du får ut 2 smala filéliknande bitar.

  5. Lägg upp 2 ark aluminiumfolie med en bit bakplåtspapper på. Lägg citronverbena och citronskal på pappret. Salta och peppra köttet och bryn filéerna i smör och olja.

  6. Rulla in dem i folien med citronverbenan. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min i tills innertemperaturen är 55°. Låt köttet vila ca 10 min före tranchering.

  7. Sås: Skala och skär jordärtskockorna i mindre bitar. Koka dem med 2 dl mjölk, grädde, buljong och vatten tills de är mjuka. Spara ca 1 dl av mjölken till servering.

  8. Mixa såsen slät med mixerstav. Sila och smaka av med salt och peppar.

  9. Servering: Hetta upp en stekpanna med olivolja. Stek linserna 2-3 min så att de blir varma. Tillsätt sidfläsket, torkade tomater och plockad timjan.

  10. Koka upp såsen och häll i resten av lättmjölken och citronsaften. Mixa såsen skummig med mixerstav. Tillsätt ev mer mjölk om den känns för tjock.

  11. Lägg upp linsblandningen på tallrikar. Skär upp köttet i 6 skivor, skumma upp såsen och servera till.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!