Hemlagad kalvsylta

Husets kalvsylta – kockens stolthet! Visst tar det tid och visst undrar man hela tiden om gelén ska bli tillräckligt stabil. Att göra egen kalvsylta är lite överkurs, men det är ändå i triumf man sätter fram en hemlagad sylta!
Att göra egen kalvsylta är lite överkurs, men det är ändå i triumf man sätter fram en hemlagad sylta!
Att göra egen kalvsylta är lite överkurs, men det är ändå i triumf man sätter fram en hemlagad sylta! Foto: Ulf Svensson

Ingredienser

  • 1,6 kg kalvrygg - med ben
  • några extra bitar kalvben
  • 2 l vatten
  • 1 grisfot - delad på längden
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 3 lagerblad
  • 5 vitpepparkorn
  • 5 svartpepparkorn
  • 2 tsk salt
  • 1,2 dl persilja - finhackad

Gör så här

  1. Häll drygt 2 liter vatten i en rymlig gryta med lock. Koka upp och lägg i kött, ben och grisfot. Vattnet ska täcka. Låt sjuda utan lock ca 10 min och skumma ytan väl.

    Foto: Ulf Svensson

  2. Skala och skär lök och morot i bitar. Lägg ner det i koket tillsammans med lagerblad, pepparkorn och salt. Sjud under lock ca 1 1/2 timme.

    Foto: Ulf Svensson

  3. Lyft upp köttet men låt övriga ingredienser sjuda ytterligare ca 1 timme. Ta bort ben och brosk från köttet och lägg tillbaka ben och brosk i grytan, och låt det koka med i buljongen.

    Lägg köttet i en skål. Lägg på en tyngd, till exempel en annan skål med en tung mortel. Ställ det kallt.

    Foto: Ulf Svensson

  4. Sila buljongen genom en finmaskig sil eller silduk. Koka buljongen i en ny gryta utan lock så att den reduceras till knappt 1 liter.

    Skär köttet i mycket små bitar. Blanda köttbitarna med finhackad persilja och lägg i en skål eller avlång form. Häll buljongen över köttet så att det täcker. Ställ syltan kallt att stelna ca 8 timmar.

    Foto: Ulf Svensson

  5. Servera syltan kall i skivor, gärna tillsammans med snabbinlagda polkabetor.

    Foto: Ulf Svensson

Slippa gelatin?

För att slippa använda gelatin kan man lägga i några extra ben och en grisfot i koket.

Frysa kalvsylta

Kalvsylta går att frysa men måste efter upptining smältas om och på nytt få stelna i form.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!