Kalvfärsbullar med hasselnötter

Sätt en twist på köttbullarna till julbordet! Köttbullar gjorda på kalvfärs blir saftiga och goda.
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén Smith
Foto: Eva Hildén Smith

Ingredienser

  • 500 g kalvfärs
  • 2 dl hasselnötskärnor
  • 1 dl ricottaost
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 vitlöksklyfta - pressad,kan uteslutas
  • 0,5 tsk rosmarin - finhackade
  • 3 - 4 msk smör - till stekning

Till servering och garnering

  • 1 rosmarinkvist - plockade blad

Rårörda lingon

  • 5 dl lingon - frysta
  • 2 dl strösocker

Gör så här

  1. Rårörda lingon: Häll bären i en bunke och låt dem halvtina. Tillsätt sockret och rör om tills det har smält, cirka 15 minuter.

  2. Hacka hasselnötterna fint, men spara gärna lite grovhackade nötter till garnering.

  3. Blanda ricotta med salt, peppar och vitlök i en bunke. Blanda i finhackade ros­marinblad och nötter. Blanda i färsen.

  4. Forma färsen till små köttbullar. Stek i smöret i cirka 3 minuter, i tre omgångar. Efterstek utan lock cirka 5 minuter, eller tills de är genomstekta. Strö eventuellt över sparade nötter. Toppa med rosmarinblad. Servera med rårörda lingon.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök