Kalv i dill

Kalv i dill har milda och finstämda smaker med den rätta syrliga ättikssmaken på såsen. Laga och njut.
Allt om Mat
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 1,8 kg kalv - av innanlår, fransyska eller högrev
  • 1 gul lök - stor
  • 4 morötter
  • 150 g kålrot
  • 2 lagerblad
  • 1 l vatten
  • 2 tsk salt - + 1/2 tsk
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena) - Maizena
  • 3 msk ättiksprit - (12 %)
  • 3 msk strösocker
  • 1,5 dl dill - hackad

Tillbehör

  • potatis - kokt

Gör så här

  1. Skär kalvköttet i bitar, ca 2 x 2 cm. Skala lök, morötter och kålrot. ­Skiva löken och hälften av morötterna. Strimla resterande morötter och kålroten. Lägg kött, lök, de ­skivade morötterna och lagerblad i en gryta. Häll på vatten så att det knappt täcker och tillsätt 2 tsk salt. Lägg på locket.

  2. Koka upp och låt köttet sjuda 1 1/2– 2 timmar, tills det är mört. Skumma bort eventuellt skum som flyter upp till ytan med jämna mellanrum.

  3. Sila över buljongen i en kastrull och koka tills ca 6 dl återstår. Häll i grädden och koka ytterligare ca 15 min. Tillsätt ättika och socker. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten. Koka upp skyn och vispa ner redningen. Låt koka upp.

  4. Lägg dillen i en mixer och häll på ca 2 dl sås. Mixa till en slät och grön sås. Tillsätt resten av såsen.

  5. Plocka bort fett och senor från köttet. Lägg det plockade köttet i såsen och koka upp igen. Krydda med salt och kyl därefter ner ­grytan.

  6. Koka upp grytan när den ska ätas. Lägg ner de strimlade morötter och kålrötterna. Låt koka ca 5 min och servera grytan med kokt potatis.

Vad tyckte du om receptet?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!