Kålrabbi- och parmesanlåda med helstekt lammytterfilé
I ugn: 30 minuter
Aktiv tid c:a 25 minuter
Kålrabbi- och parmesanlåda med helstekt lammytterfilé är festlig helgmat. Parmesan ger extra smak åt den här krämiga lådan.
Ingredienser
-
600 g
lammytterfilé
-
1 tsk
salt
-
2 krm
svartpeppar
- nymald
-
1 msk
olivolja
-
1 msk
smör
Kålrabbilåda
-
1 kg
kålrabbi
-
3
ägg
-
1,5 dl
mjölk
-
1,5 dl
vispgrädde
-
50 g
parmesan
-
1,5 tsk
salt
Sallad
-
1
morot
-
1 bit
gurka
- (ca 10 cm)
-
100 g
salladsblad
- blandade
-
1 msk
citron
- pressad
-
1 msk
olivolja
-
0,5 tsk
flingsalt
Gör så här
-
Kålrabbi: Sätt ugnen på 200°. Skala kålrabbin och hyvla den tunt på mandolin. Koka upp lätt saltat vatten och koka kålrabbiskivorna ca 1 minut. Låt rinna av.
-
Lättvispa äggen och vispa ner mjölk och grädde. Tillsätt parmesanen och krydda med salt. Lägg kålrabbin i en ugnssäker form. Häll över äggstanningen. Ställ formen mitt i ugnen och gratinera ca 30 min, tills den stannat.
-
Kött: Krydda köttet med salt och peppar. Bryn det runt om i olivolja och smör i en stekpanna 6–8 min. Lägg över köttet i en ugnssäker form och ställ in det i ugnen bredvid gratängen.
-
Stek köttet tills innertemperaturen är ca 55°. Låt det vila ca 5 min innan det skärs i skivor.
-
Sallad: Skala moroten och hyvla den och gurkan tunt med mandolin. Blanda grönsakerna med salladsblad, citronsaft och olivolja. Krydda med salt.
-
Servera köttet med kålrabbilådan och salladen.