Kålrabbi- och parmesanlåda med helstekt lammytterfilé  

Kålrabbi- och parmesanlåda med helstekt lammytterfilé är festlig helgmat. Parmesan ger extra smak åt den här krämiga lådan.  
Mattias Larsson
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 600 g lammytterfilé
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör

Kålrabbilåda

  • 1 kg kålrabbi
  • 3 ägg
  • 1,5 dl mjölk
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 50 g parmesan
  • 1,5 tsk salt

Sallad

  • 1 morot
  • 1 bit gurka - (ca 10 cm)
  • 100 g salladsblad - blandade
  • 1 msk citron - pressad
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 tsk flingsalt

Gör så här

  1. Kålrabbi: Sätt ugnen på 200°. Skala kålrabbin och hyvla den tunt på mandolin. Koka upp lätt saltat vatten och koka kålrabbiskivorna ca 1 minut. Låt rinna av.

  2. Lättvispa äggen och vispa ner mjölk och grädde. Tillsätt parmesanen och krydda med salt. Lägg kålrabbin i en ugnssäker form. Häll över äggstanningen. Ställ formen mitt i ugnen och  gratinera ca 30 min, tills den stannat.

  3. Kött: Krydda köttet med salt och peppar. Bryn det  runt om i olivolja och smör i en stekpanna  6–8 min.  Lägg över köttet i en ugnssäker form och ställ in det i ugnen  bredvid gratängen.

  4. Stek köttet tills innertemperaturen är ca 55°. Låt det vila ca 5 min innan det skärs i skivor.

  5. Sallad: Skala moroten och hyvla den och gurkan tunt med mandolin. Blanda grönsakerna med salladsblad, citronsaft och olivolja. Krydda med salt.

  6. Servera köttet med kålrabbilådan och salladen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!