Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Kålpudding med quinoa

Recept på kålpudding med quinoa. En klassisk husmansrätt med en twist. Väldigt gott och en bra allt-i-ett-rätt att göra till många.
Mitt Kök
Kålpudding med quinoa
Kålpudding med quinoa
Kålpudding med quinoa
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 1 huvud vitkål - cirka 1,7 kg
  • 2 msk smör
  • 0,5 dl sirap
  • 1 tsk svampsoja
  • 2,5 dl röd quinoa
  • 5 dl kycklingbuljong
  • 800 g blandfärs
  • 1 gul lök
  • 0,75 msk salt
  • 1 tsk svartpeppar - nymald
  • 2 tsk körvel - och mejram
  • 3 dl matlagningsgrädde

Sås

  • 0,5 dl kycklingfond
  • 4 dl vatten
  • 2 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 1 tsk svampsoja
  • salt
  • peppar

Till garnering

  • 2 msk persilja - hackad

Till servering

  • potatis - kokt
  • lingonsylt
  • grönsallad

Gör så här

  1. Skölj, dela, ta bort stocken och skär vitkålen i bitar. Förväll kålen i en stor gryta med lättsaltat vatten, cirka 10 minuter. Låt kålen rinna av i ett durkslag. Fräs den därefter i grytan med smör, sirap och soja, cirka 10 minuter. Lägg hälften i en bunke.

  2. Skölj och koka quinoan i kycklingbuljong enligt anvisningar på förpackningen. Låt den svalna.

  3. Blanda en lös färssmet med quinoa, blandfärs, skalad hackad lök, salt, peppar, körvel, mejram, ägg och matlagningsgrädde. Blanda den andra hälften av kålen med färsen.

  4. Sätt ugnen på 250 grader. Smörj en ugnsfast form, cirka 28 × 28 centimeter. Lägg hälften av den sparade kål i botten på formen, bred ut färsen och täck med resten av kålen. Sätt in formen i nedre delen av ugnen. Sänk värmen till 200 grader och tillaga, cirka 45 minuter.

  5. Koka upp kycklingfond och vatten blandat med majsstärkelse under omrörning. Låt såsen sjuda i 3 minuter. Tillsätt soja och smaka av med salt och peppar. Servera kålpuddingen i bitar med kokt potatis, sås, sallad och lingonsylt.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök