Kålpudding – recept

Kålpudding är en riktig svensk klassiker och är både gott och enkelt. Servera din kålpudding med gräddsås, rårörda lingon och kokt potatis. Gör gärna kålpuddingen i små portionsformar. Det blir en snyggare presentation!
Stina Patetsos
Kålpudding – recept
Kålpudding – recept
Kålpudding – recept
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 1 vitkålshuvud - (800 g)
  • 600 g blandfärs
  • 2 msk smör
  • 2 msk ljus sirap - + 1 msk
  • 1 gul lök
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 0,5 dl ströbröd
  • 2 msk konc kalvfond
  • 2 msk kinesisk soja
  • 2 msk vatten - kallt
  • 1 msk kryddpeppar - mald
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar - nymald

Gräddsås

  • 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk konc kalvfond
  • 1 msk kinesisk soja
  • 2 - 3 dl steksky - från kålpuddingen
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm vitpeppar - nymald

Tillbehör

  • potatis - nykokt
  • lingon - rårörda

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Halvera kålhuvudet. Skär bort roten på vitkålen. Skär kålen i små tärningar

  2. Stek kålen i smör tills den mjuknat och fått fin färg. Ringla över 2 msk sirap.

  3. Skala och finriv löken. Blanda färsen med lök, grädde, ströbröd, fond, soja, vatten, 1 msk sirap, kryddpeppar, salt och vitpeppar. Rör om till en lös smet. Blanda ned 1/3 del av kålen i färsen.

  4. Varva färs och hälften av kålen i portionsformar eller i en stor ugnssäker form. Toppa med resterande kål. Tillaga mitt i ugnen ca 45 min. Ta ut och häll av stekskyn i en skål.

  5. Gräddsås: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör om. Häll i grädde och mjölk och vispa kraftigt. Häll i stekskyn från kålpuddingen och tillsätt fond, soja, salt och peppar. Låt såsen koka ca 5 min.

  6. Servera kålpuddingen med sås, nykokt potatis och rårörda lingon.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: Kålpudding med quinoa - recept 

Läs mer: Bästa receptet på köttfärssås 

Recept från Mitt kök