Mustig kalops på kockens vis - med hel högrev!

Kocken Tom Sjöstedt väljer högrev i hel bit när han gör kalops. Med egenhändigt syltade rödbetor till blir den gamla favoriten en riktig festmåltid.
Allt om Mat
Mustig kalops på kockens vis - med hel högrev!
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 800 g högrev - hel bit
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 15 kryddpepparkorn
  • 3 kryddnejlikor - hela
  • 3 lagerblad
  • 1 burk anjovisfiléer - (55 g)
  • 1,5 l vatten
  • 2 msk kalvfond - konc
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena) - Maizena

Syltade rödbetor

  • 400 g rödbetor - färska
  • 1 dl ättiksprit - (12 %)
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 1 msk senapsfrön - gula

Gör så här

  1. Kalops är en traditionell svensk maträtt av nötkött i bitar som får koka med lök, morötter, kryddpeppar och lagerblad. I Tom Sjöstedts variant kryddas köttet med hela kryddnejlikor och ansjovisfiléer för att få mustighet och god smak.

  2. Skär köttet i fyra bitar. Skala och skär lök och morot i mindre bitar. Bryn kött, lök och morot i smöret i en stekgryta. Krydda med salt och peppar.

  3. Lägg i övriga kryddor och häll på spadet från ansjovisen. Tillsätt vatten och fond. Låt koka utan lock tills köttet är mört, ca 3 timmar.

    Foto: Ulrika Pousette

  4. Koka rödbetorna mjuka i vatten ca 40 min. Koka ihop ättika, socker, vatten och senapsfrön. Låt kallna. Skala och skär betorna i klyftor. Lägg dem i ättikslagen och låt ligga 2-3 timmar, eller över natten, så att smaken hinner mogna.

    Foto: Ulrika Pousette

  5. Ta upp kött och grönsaker med hålslev. Red av med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten.

    Foto: Ulrika Pousette

  6. Lägg köttet i såsen före servering. Lägg upp kött och sås på tallrikar och garnera med ansjovisfiléer och krasse. Servera med rödbetor och kokt potatis.

    Foto: Ulrika Pousette

    Kalops med syltade rödbetor, garnerad med ansjovisfiléer och smörgåskrasse.

Vad tyckte du om receptet?

 

Av Tom Sjöstedt Foto: Ulrika Pousette