Kalops

Receptet på kalops ska ha påträffats första gången i Cajsa Wargs kokbok från 1755. Låt grytan koka länge, så att köttet blir riktigt mört.
Eta Kroon
Foto: Susanne Almers

Ingredienser

  • 1,2 kg högrev - eller märgpipa, benfri i grytbitar
  • 2 gula lökar
  • 1 morot
  • 2 msk smör
  • 2 lagerblad
  • 5 - 6 kryddpepparkorn
  • 5 - 6 vitpepparkorn
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk kinesisk soja
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 tärningar oxbuljong - mörka
  • 1 l vatten
  • 1 - 1.5 tsk salt

MORÖTTER

  • 500 g morötter
  • 1 msk smör
  • 2 msk persilja - hackad

TILLBEHÖR

  • inlagda rödbetor
  • potatis - kokt

Gör så här

  1. Skala lök och morot. Skär löken i klyftor och moroten i bitar.

  2. Hetta upp en stekpanna. Lägg i smör och låt det bli nötbrunt. Bryn köttet och löken i omgångar och lägg över i en stor gryta efter hand.

  3. Tillsätt kryddor, tomatpuré och soja. Pudra över mjölet, smula i buljongtärningarna och späd med vattnet. Salta. Rör om väl.

  4. Koka upp kalopsen och låt den småkoka med locket på glänt 1 ½-2 timmar. Tillsätt morotsbitarna, som får koka med den sista halvtimmen.

  5. Morötter: Skala och skär morötterna i mindre bitar och koka dem i saltat vatten så att de fortfarande har tuggmotstånd. Häll av vattnet och blanda morötterna med smör och persilja.

  6. Servera kalopsen med morötter, rödbetor och kokt potatis.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!