Kallrökt lax med stuvad potatis och ärtsallad

Kallrökt lax med pepparrotsstuvad potatis och ärtsallad är festlig midsommarmat. Köp gärna färdig kallrökt lax i bit, den smakar så mycket godare, även om det är lite trixigt att skära fina skivor.

Elisabeth Johansson
Kallrökt lax med stuvad potatis och ärtsallad
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 1,2 kg lax - kallrökt
  • citronklyftor
  • dill

Pepparrotsstuvad potatis

  • 1 kg färskpotatis - kokt, kall
  • 100 g smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 7 dl mjölk
  • 4 - 5 msk pepparrot - finriven
  • 2 tsk salt

Skördesallad med ärter och dijondressing

  • 1 romansallad
  • 1 kruka ängssyra - eller röda mangoldskott
  • 150 g sockerärter
  • 3 dl gröna ärter
  • 50 g ärtskott
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 2 dl rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Potatis: Skiva potatisen. Smält smöret i en kastrull. Rör i mjölet och häll i mjölken. Vispa kraftigt. Sjud tills såsen tjocknar. Tillsätt pepparrot och krydda med salt. Blanda i potatisen.

  2. Sallad: Ansa och riv sallad och ängssyra och lägg bladen i en skål. Lägg i sockerärter och ärter. Toppa med ärtskott. Vispa samman senap, socker och vinäger. Tillsätt oljan, lite i taget. Krydda med salt och peppar. Häll dressingen över salladen precis före servering.

  3. Skär laxen i skivor och garnera med citronklyftor och dill. Servera med potatis och sallad.

Vad tyckte du om receptet?